perjantai 8. helmikuuta 2008

Pakko pakko pakko

Tänään nautin vedestä, mutta muuten koko päivä on mennyt ahdistavien pakko-ajatusten vallassa. Kun joku tai jokin avaa niille oven, ne todellakin hyökyvät päälleni.

Suurin ongelmani on likaisuuteen liittyvät ajatukset. Se lieneekin yleisin pakko-ajatus. Mutta käytännössä se on pirun hankala: näen ja koen joka puolella likaa, bakteereita ja tarttuvia viruksia. Tämän vuoksi minun täytyy varoa koskemattasta toisia ihmisiä ja tavaroita, joihin joku toinen on koskenut. Jos joku lainaa esimerkiksi hiusharjaani (tai pikemminkin ottaa sen luvatta, en ikimaailmassa antaisi lupaa lainata), en voi käyttää sitä enää. Se ei puhdistu pesemällä. Samaan kastiin kuuluvat kaikki henkilökohtaiset tavarani. Jos joku nukkuisi sängyssäni, en voisi enää maata siinä. Jos joku nukkuisi lakanoissani, heittäisin ne roskiin. Ylipäätään jos joku erehtyy käyttämään omaisuuttani, olkoon sitten vaikka pyörä, haluan eroon kapistuksesta. Ja voin kertoa, että tästä on harmia, paljon harmia. Ei kaikkea voi heittää pois.

Olen täälläkin varmasti maininnut, että joskus minun täytyy desinfioida koko asunto, että näkymätön lika lähtisi pois. Samaisesta syystä pesen käsiä jatkuvasti, jonka vuoksi muutenkin kuiva ihoni on usein kämmenistä haavoilla liiasta saippuoinnista. Minä tiedostan tämän ongelman ja haluan siitä eroon. Joskus meneekin pitkä aika ilman oireita, mutta heti stressin ja yleisen ahdistuksen lisääntyessä ajatukset palaavat ja vaativat tekemään järjettömyyksiä. Minulla on myös pakonomainen tarve pitää ympäristöni sotilaallisessa järjestyksessä, siirtelen ja järjestelen tavaroita paikasta toiseen. Se on kylläkin paljon helpompaa kuin jatkuva peseytyminen.

Näiden lisäksi ajoittain esiintyy tarkistelupakko. Liittyen lähinnä sähkölaitteisiin ja ovenkahvaan. Se ei ole niin vaarallista, ärsyttävää kyllä. Lisäksi mielenterveyteni kannalta olisi suotavaa, että läheiset toimisivat samoin, mutta tähän mennessä kukaan ei ole suostunut osallistumaan rituaaleiheni. He pelkäävät pahentavansa neuroosiani.

Tällaista sekoboltsin elämää tänään. Ärsyttää taas ihan ylettömästi. Voisin hakata päitä irti.

Ei kommentteja: