tiistai 20. marraskuuta 2007

Medication keeps me going again

Tiedättekö kun joskus tulee uhmaolo ja koko maailma tuntuu pahalta, silloin yleensä alan miettiä miksi ihmeessä vedän kasan kalliita pillereitä nassuun, kun kerta kuitenkin voin huonosti - otin niitä tai en. Joskus epäilen jopa, että tukala oloni on yksin lääkkeiden syytä. Keväällä ja alkukesästä aloin itse säädessä masennuslääkitystäni, ensin nostin annostusta, sitten laskin, sitten aloin nappailla nappeja aina muistaessani, ja lopuksi vedin sekaisin rauhoittavia, unilääkkeitä ja masennuslääkettä. Arvata saattaa, ettei siinä käynyt hyvin.

Nykyään olen minimoinut lääkkeiden unohtamisen hankkimalla minidosetin. Maanantaisin napsuttelen lokeroihin viikon lääkkeet, ja joka neljäs viikko saan haettua apteekista uuden satsin. Resepteissäni on aikarajoitukset yhden naurettavan yliannostuksen takia. Oikeastihan kuukauden pillerit maksaisivat minulle reilu 200€, mutta uusien lääkkeiden mukana tullut erityiskorvattavuuspäätös tiputti Seroquelin ja Lamictalin hinnan 3€:n. Lyricasta joudun pulittamaan 45€/kk, sillä fibromyalgia ei ole tässä maassa sairaus, se on vain oire. Sanoo terveyskeskuslääkäri, sekä Kelan asiantuntijalääkäri.

Niin, koko kirjoituksen pointti oli kuitenkin se, että eilen todistin vahingossa itselleni, etten pärjää ilman lääkitystä. Jaoin uudet pillerit dosettiin, ja laitoin eiliset iltalääkkeet kaappiin odottamaan. Sinne ne sitten jäivätkin, kävin kyllä kurkkaamassa dosettia, mutta täysi dosetti tarkoittaa, että vasta tiistaina otetaan seuraavat napit. Meni kahteen asti yöllä, ennen kuin nousin sängystä pyörimästä, aiemmin vain hämmästelin miksei nukuta. Olin aikeissa nakertaa unilääkkeestä murusen, kun huomasin pikkuruiset kultamussukat hyllyllä ihan yksin. Ei siinä enää tarvittu unilääkkettä: pikainen yötupakka ja lääkkeet suuhun, sitten unta palloon.

Palaan illemmalla, sillä huomenna tapahtuu jotain jännittävää.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olen mää hereillä. Luulisin.

Anonyymi kirjoitti...

Onko tuo lääkkeiden erityiskorvattavuus se 112 -koodi kelakortissa.. vai onks se joku muu juttu? Mulla nimittäin maksaa seroquelit melkein 50 e/100 kpl.. joten toi 3e olis ihan kiva.

Tiitiäinen kirjoitti...

Liinu: Kiva kuulla sinusta!

marja82: Joo, kun sain diagnoosin kaksisuuntaiseen mielialahäiriö, sen hoitoon tarkoitettuihin lääkkeisiin haettiin erityiskorvattavuutta. Kela pisti uuden kortin ja siihe koodin 112 "Vaikeat psykoosit ja muut vaikeat mielenterveydenhäiriöt" (eikös kuulostakkin kamalalta ;)). Korvattavuus on siis 100% - 3€n omavastuu.

Jos mulla olisi alettu tasata mielialanvaihteluita pelkän epävakaan pershäiriön vuoksi, ei korvattavuutta olisi herunut. Silloin en olisi voinut syödä koko lääkkeitä.

Eli riippuu ihan siitä, mikä diagnoosi sulla on.