sunnuntai 18. marraskuuta 2007

Ei niin kuuliainen tyttö

Öyh, sisäinen feministini heräsi kun vilkaisin tuota Subtv:n Tosipaikka dokumenttia Kuuliaiset vaimot. "Brittidokumentti esittelee vanhanaikaisia vaimoja, jotka hoitavat kaikki kotityöt ja laittavat miehelleen jopa hammastahnan valmiiksi hammasharjaan, sekä vanhanaikaisia miehiä, jotka odottavat vaimoltaan tottelevaisuutta ja hiljaisuutta." Hyrrr, puistattaa. En voi ymmärtää naisten alistamista, en vaikka naiset suostuisivat siihen vapaaehtoisesti. Varsinkin kun koko villityksen pohjalla on jokin typerä kuuliaisen kotivaimon alistuskirja. Koiria koulutetaan, ei naisia.

Yksi ohjelman vaimo istuu autossa side silmillä, ettei hän vahingossa neuvoisi miestään ajamisessa. Voi hyvä luoja. Sama nainen antaa ukkonsa päättää, mitä laittaa ylleen ja kuinka laittaa hiukset. Voi apua, antakaa sinko. En voi katsoa tuollaista, suutun ja kiihdyn ihan liikaa. Nyt televisio ikkunasta ulos! Ajatelkaapa, minkälaiset arvot noiden parien lapset oppivat? Pojista tulee samanlaisia diktaattoreja ja tytöistä ovimattoja.

Minä arvostan tasa-arvoa, en miehen enkä naisen ylivaltaa. Omassa suhteessani päätösten teko on langennut minulle, sillä miesystäväni J on tohveli. Olen kyllä dominoiva persoona, jos valta annetaan minulle. Toisinaan myös aíka kamala suustani, myönnän. Mutta esimerkiksi vanhempieni edessä edelleen maanmatonen. En ole vielä onnistunut pyristelemään irti niiden vallasta.

Tänään en ole ollut niin ahdistunut, ennemminkin jännittynyt, sillä kirjoitustehtävä pitää jättää huomenna arvosteltavaksi. Opiskelen tosiaan avoimessa, yritän kovasti leikkiä kirjailijaa. Oikeasti kadun jokaisena sekuntina päätöstäni ilmoittautua jumalattoman kalliille ja ahdistavalle kurssille. Onneksi se on ohi jo ensi keväänä! Paitsi että laskuja tulee vielä 2009 vuoden puolelle...koulutuksen jälkeen pitäisi jaksaa osallistua vielä vuoden ajan kritiikkipiiriin. Höm höm. Tyttö saa aina silloin tällöin näitä kuningasideoita, eikä mieti yhtäkään kertaa ennen kuin töhöttää jo.

Nyt saattaisi nukuttaa. Luen tällä hetkellä iltasatuna Marko Leinon Joulutarinaa, tulee uni paremmin.

Ei kommentteja: